Politik

Politik, Jacob Bruun, bruunadvisory.dk

Politik påvirker os alle, men politiske beslutninger kan også påvirkes, når man forstår, hvordan Slotsholmen fungerer.

 

Politik

Jeg har deltaget i politiske forhandlinger i Folketinget og i regering. Jeg har lavet politiske udspil, lovforslag, beslutningsforslag, finanslovsforslag og regeringsgrundlag.

Jeg har endda også været med til regeringsforhandlinger flere gange. Både med Venstre i 2015, VLAK-regeringen i 2016 og SVM-regeringen i 2022. Den erfaring har lært mig, hvordan man kan få indflydelse på politiske processer.

 

Hvem træffer beslutningen?

Den vigtigste fejl som mange, der gerne vil påvirke politiske beslutninger, begår er, at de ikke er tilstrækkeligt bevidste om, hvilke beslutningstagere der er nødvendige at få i tale og hvad der skal til for at få dem til at lytte.

Det kræver en grundig kortlægning af de relevante stakeholders. Man skal forstå beslutningsprocessen og de beslutningstagere som sidder med omkring forhandlingsbordet.

 

Reaktiv og proaktiv lobbyisme

Nogle gange har man behov for at påvirke en beslutning, som allerede er på vej igennem det politiske system. Det kan være med høringssvar, folketingsspørgsmål, historier i medierne eller gennem dialog med ministre, ordførere, embedsfolk eller rådgivere.

Når man laver en reaktiv lobbyindsats, så er det altafgørende at man forstår hvem der reelt er direkte involverede i at træffe den beslutning, som man gerne vil påvirke. Man spilder sin egen og politikernes tid, hvis man bruger meget energi på at tale med en ordfører eller et parti, som slet ikke er en del af de forhandlinger, som man gerne vil påvirke.

Men den dygtige lobbyist tænker også forud. Hvis man er velforberedt kan man være med til at sætte dagsorden eller inspirere til kommende udspil fra partier eller regering. Dermed kan man gøre ens egne politiske mærkesager til noget, som andre også kæmper for. Ved du fx hvad du gerne vil have med i det kommende finanslovsforslag eller i næste regeringsgrundlag?

En proaktiv lobbyindsats tager ofte længere tid og kræver at man opbygger et tillidsforhold til de beslutningstagere, som skal hjælpe én. Men ofte kan man faktisk ende med, at der opstår en fælles alliance mellem beslutningstagere og lobbyister. Dette fordi man har en fælles dagsorden, som man gerne vil fremme.

 

Hvad kan du hjælpe politikerne med?

Uanset hvordan man arbejder proaktivt eller reaktivt med politiske sager, så skal man gøre sig umage. Man skal gøre sig umage med at forstå de politikere, embedsfolk og rådgivere, som man taler med.

Det nytter ikke at komme med samme notat eller samme argumenter uanset om man mødes med én fra Enhedslisten eller én fra Liberal Alliance. Man bliver nødt til at vise, at man forstår deres måde at tænke politisk på, så ens sag bliver relevant for dem.

Dygtige lobbyister har netværk og relationer til alle partier. Og formår at have konstruktiv dialog med langt de fleste. Det betyder ikke at man nødvendigvis er enige om alt, men hvis man er troværdig og har faglig indsigt, så kan man være en værdifuld samarbejdspartner for de fleste.